Idag har vi varit nere i Sundsvall för att fota nya bilder till stallpellets hemsida framförallt, kommer säkert användas på fler ställen också. Vi hade turen att få låna stallet där Fia och Sandra har sina hästar och även Shira fick vara med på bild.


Riktigt roligt även om vi var lite lätt nerkylda när vi kom tillbaka igen.

Bjuder på lite bilder behind the scenes som Erika och jag har tagit.


Fick en fråga till i kommentarerna jag tänkte försöka svara på. Tycker det är hemskt roligt med frågor, så tveka inte att ställa frågor om ni lurar på någonting.
 
Jag tycker det är svårt att veta hur mycket och hårt jag ska träna min häst för att få henne stark nog för kommande klasser (MsvB med förhoppning om MsvA). Har du några tips om hur du lägger upp träningen av Romeo? Har det varit samma upplägg på alla dina tre hästar? Tränar du på det du ska göra, dvs dressyr, eller lägger du in alternativ träning som ska leda till bättre dressyr prestation? 
 
En stor fråga jag ska försöka sammanfatta i något slags bra svar. Till att börja med så har jag inte haft samma upplägg på alla mina hästar, om man räknar dom tre stora hästar jag haft som startat upp till intermediaire l eller mer.
 
Med den första storhästen jag hade tog jag helt sonika över upplägget ifrån tidigare ryttare. Han skrittade alltid var 6:e vecka och däremellan växlade jag som jag även gör nu mellan dressyrpass, uteritter och han fick även hoppa litegrann då han faktiskt hade en del hoppträning i bagaget.
Det hade fungerat bra på honom och eftersom jag köpte honom när han var 17 så ville jag inte ändra mer än nödvändigt.
 
På Silver och numera Romeo har jag ungefär samma upplägg. Jag rider 2 pass dressyr och sedan 1 pass ute i skogen, detta kan självklart ändras lite vissa veckor när tävlingar eller träningar hamnar olika och lite beroende på hur ridhuset är ledigt men jag försöker hålla detta.
 
Det jag tror är viktigt är att variera själva passen, att inte nöta samma övningar, samma längd, samma intensitet varje dag. Denna vinter då vi mest bara haft blank is och stenhårt i backen har det mest blivit skritt på uteritterna och då kan jag vissa pass "rida ut" i ridhuset. Vi har dessutom en jätte bra backe/berg utanför stallet som vi oftast tar oss uppför och på så vis får variation.
 
Jag förespråkar absolut varierad träning men med tanke på att veckan ändå bara har 7 dagar får man göra det så smart man kan.
 
En vecka för Romeo kan se ut ungefär såhär:
Måndag: Lösgörande pass i ridhuset ca 45 min + 12 minuter fram + avskrittning. Där fokus bara ligger på övergångar i en lägre/rundare form.
Tisdag: Dressyrpass för Ingrid, även här ca 45 min + 12 min fram och avskrittning. Dessa blir lite tuffare med mycket samlande rörelser, styrketräning inför både piruetter/passage och piaff.
Onsdag: Skritt ut i skogen helst 60 minuter.
Torsdag: Jogging i ridhuset ca 30 minuter + 12 min fram och avskrittning (är vad vi har att ta oss till och från ridhuset så det kan man aldrig fuska med)
Fredag: Tuffare dressyrpass med exempelvis programträning eller fokus på någon rörelse.
Lördag: Ut i skogen, gärna med trav och galopp om underlaget tillåter.
Söndag: Lättare pass i ridhuset ca 45 min. Leker med rakriktning, eftergift och tempoväxlingar.
 
Efter tävling får han alltid två dagar där han bara får skritta ut i skogen, jag vilar honom i princip aldrig på veckorna (med undantag för om jag blir jätte sjuk eller något annat oförutsätt händer) då jag räknar skrittdagarna som vila då jag tycker att han rör sig alldeles för lite i sin hage under vinterhalvåret.
 
Även med Romeo (och tidigare Silver) har jag skrittveckor där han helt får slippa jobbet och vi bara traskar ut i skogen, helst 2 gånger/dag. Dessa är inte lika strikt inplanerade som med min första häst utan här försöker jag vara lyhört och lyssna av när det behövs.
 
I den mån tid finns skittas han även på kvällarna när jag ridit på morgonen då ca 25-30 min.
Vilo/skrittdagarna försöker jag skritta honom 35 minuter på morgonen och 35 minuter på kvällen de dagar möjligheten finns (brukar i regel bli 4-6 dagar/vecka jag kan göra detta)
 
Jag vet inte om detta är "rätt eller fel" men det har fungerat väldigt bra för mig. Jag har (peppar peppar) fått ha väldigt friska hästar med lite skador som tycker sitt arbete är roligt.
 
Hoppas det var lite svar på din fråga. Jag tror dom flesta aktiverar/rider/tränar sina hästar alldeles för lite mot för vad man sedan tycker att dom ska kunna prestera och orka med styrkemässigt på tävling. Men det är ju självklart ett avvägande hela tiden och det gäller att se till individen.
 
 
 
I fredags efter jobbet brummade jag ner till flygplatsen för att hämta upp mamma som kom ifrån Stockholm på besök. Så mysigt att ha henne hos oss i helgen även om jag tycker dagarna gått lite väl fort.
Fredagskvällen blev sedan tacos och en film i soffan, som jag (som vanligt) somnade till.
 
Lördag startade jag med ett pass på den här snyggingen.
 
Han kändes riktigt fin och vi avslutade med 12 byten i varje, hade kunnat göra fler men blev så paff över hur enkelt det kändes att jag liksom kom av mig.
 
Hade en träning på arenan innan jag åkte hem och åt frukost i soffan. Vid halv tolv ungefär åkte vi upp till Högslätten och körde en timmes tung styrketräning.
Påvägen hem köpte vi med oss semlor och fikade i soffan framför skidorna på tvn.
Mamma och jag slängde ihop lite pizzor av det som fanns i kylen innan vi promenerade ner på bion. Filmen var väl sisådär men sällskapet perfekt.
 
Söndag startade jag med sovmorgon och långfrukost innan jag åkte ut till stallet, Romeo fick gå uppför speckstaberget. Han var ibland mer i luften än på backen men vi tog oss hem helskinnade.
 
Därefter åkte jag ner till Farmor och farfar och åt tårta eftersom farmor fyllt år.
Hem för middag och sedan promenade bort till cirkelfysen på Gerestaskolan
Tungt med träningsvärken från lördagen men vi gjorde det iallafall :)
Avslutade söndagen på absolut bästa sätt genom att få massage av mamma.
Jag försöker iallafall ta hand om mig själv lika bra som jag tar hand om Romeo ;)
Det var min helg, full fart men ändå ganska lugnt mellan varven.
Hoppas ni alla haft en skön helg och att ni är laddade för en ny vecka.